Bulgarien vakler om forbud mod e-cigaretter – men engangsmodeller i fare

Først vedtog det bulgarske parlament et enstemmigt forbud mod alle e-cigaretprodukter. Siden gik det op for dem, at tiltaget var i strid med EU-lovgivning, og de trak beslutningen tilbage. Nu ser det seneste udspil ud til at være et forbud mod engangsmodeller i stedet.

Det storrygende land Bulgarien er på kort tid blevet centrum i den europæiske debat om e-cigaretter. Baggrunden er en tragisk hændelse i januar, hvor en bulgarsk teenager mistede livet i en sag relateret til cannabinoider i e-cigaretprodukter. Hændelsen sendte e-cigaretter til toppen af mediernes dagsorden, og kort tid efter hastevedtog landets parlament, Nationalforsamlingen, et lovforslag om at forbyde alle e-cigaretter – inklusive nikotinfrie produkter.

Enstemmigt totalforbud – i første omgang

Den 12. februar stemte Nationalforsamlingen enstemmigt (197-0) for at gå videre med forslaget. Loven ville forbyde salg, distribution og markedsføring af samtlige e-cigaretprodukter. Tiltaget var ment som en ændring i landets tobakslovgivning og ville i praksis betyde, at brugen af e-cigaretter helt forsvandt fra det bulgarske marked.

Men forslaget mødte hurtigt massiv kritik. Blandt andet fordømte organisationen World Vapers’ Alliance (WVA) via direktør Michael Landl den drastiske beslutning: ”Den bulgarske regerings beslutning om at forbyde e-cigaretter er et enormt skridt bagud i kampen mod rygerelaterede dødsfald. Med en af de højeste rygerater i EU burde Bulgarien omfavne skadesreducerende alternativer i stedet for at forbyde dem,” udtalte Landl.

Billige cigaretter – gode skatteindtægter

WVA argumenterer for, at et forbud vil tvinge voksne brugere af e-cigaretter tilbage til cigaretterne eller ud på det sorte marked. Og det er en reel risiko, da Bulgarien har Europas højeste andel af rygere. Ifølge The Tobacco Atlas røg 34 procent af voksne bulgarere i 2022, og chokerende 15 procent af børn mellem 10 og 14 år.

Bulgarien har samtidig EU’s billigste cigaretter, og tobaksafgifter udgør over 10 procent af landets statsbudget.

”Dette forbud vil få katastrofale konsekvenser for folkesundheden i Bulgarien. Det er fuldstændig vanvittigt, at et land, hvor rygning dræber tusindvis hvert år, vælger at fjerne et dokumenteret mindre skadeligt alternativ,” fortsatte Landl.

I strid med EU-regler

Kort tid efter den parlamentariske afstemning og den efterfølgende kritik blev det dog klart for de bulgarske politikere, at et totalforbud mod e-cigaretter ville stride mod EU-lovgivning. Da e-cigaretter er en lovlig og reguleret vare under EU’s tobaksvaredirektiv (TPD) fra 2014, kræver et sådant forbud godkendelse fra Europa-Kommissionen gennem den såkaldte TRIS-proces.

TRIS-processen betyder mindst tre måneders ventetid, hvor andre medlemslande og EU-Kommissionen kan komme med indsigelser. Desuden kan et totalforbud blive afvist helt, da det risikerer at krænke princippet om fri bevægelighed for lovlige varer på EU’s indre marked.

Fokus på engangs-e-cigaretter

Ifølge den bulgarske tv-kanal bTV News har lovgiverne derfor hurtigt trukket det oprindelige totalforbud tilbage. I stedet diskuterer de nu et mere afgrænset forbud mod engangs-e-cigaretter eller eventuelt smagstilsætninger – tiltag, som EU tidligere har godkendt i andre medlemslande.

”Vores hovedmål er effektivt at få fjernet brugen af e-cigaretter i landet. Samtidig er vi klar over, at hvis vi gør det på den måde, vi oprindeligt planlagde, vil det tage flere år på grund af TRIS-processen. Det betyder, at vi ikke vil kunne ændre noget de næste to-tre år,” udtalte formanden for Sundheds- og Sygesikringsudvalget, Kostadin Angelov, til bTV News.

Et mere afgrænset forbud – rettet mod engangsprodukter eller smagsvarianter – kan derimod godkendes betydeligt hurtigere, på cirka tre måneder.

Laptop VejpTjek

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing.

Kategorier

Om os

Vi er et uafhængigt medie dedikeret til e-cigaretter og andre røgfri nikotinprodukter. Vi analyserer reguleringer, forskning og debatter og leverer pålidelig information til brugere, virksomheder og beslutningstagere.

Chefredaktør: Stefan Mathisson.