Chile har for nylig vedtaget en ny lov, der regulerer både e-cigaretter og nikotinposer. Loven betragtes som en af de mest gennemarbejdede i Sydamerika og markerer et klart brud med nabolandenes forbudslinje. Nu håber fortalere for skadesreduktion, at Chile kan blive et forbillede for andre lande i regionen, hvor holdningen til dampning varierer kraftigt.
En bølge af forbud mod e-cigaretter og relaterede produkter breder sig verden over. Som det jævnligt rapporteres i internationale medier, vælger flere og flere lande at indføre forskellige former for forbud, mens færre taler om cigaretrygning som det største sundhedsproblem. I Asien er det næsten blevet normen at forbyde alt fra produktion og salg til distribution og brug af damp-produkter.
Sydamerikanske lande har indtil nu fulgt trop – Venezuela, Mexico og Argentina har eksempelvis valgt forbudslinjen. Men nu træder Chile frem med en mere balanceret tilgang.
E-cigaretter adskilles fra tobak
Den nye chilenske lov, med navnet Lov 21.642, betyder blandt andet, at e-cigaretter og relaterede produkter klart adskilles fra traditionelle tobaksvarer. Selvom loven hører under tobaksreguleringen, behandles damp-produkter anderledes.
Loven indfører også en nikotingrænse baseret på videnskabelig evidens: Den maksimale tilladte nikotinkoncentration sættes til 45 mg/ml – betydeligt højere end EU’s nuværende grænse på 20 mg/ml.
Hvad angår forbud, nøjes Chile med at forbyde salg til mindreårige. Derudover omfatter loven regler for reklame, som tillades i et vist omfang – hovedsageligt for at informere forbrugerne om alternativer til cigaretter. Producenter bliver desuden forpligtet til at indrapportere produktindhold til sundhedsmyndighederne.
Latinamerika står ved en skillevej
Chiles nye lovgivning kommer på et tidspunkt, hvor mange latinamerikanske lande kæmper med, hvordan de skal forholde sig til dampning og andre alternative nikotinprodukter. Det lader til, at Chile har kigget mere mod lande som Japan, Storbritannien og Sverige end mod sine egne naboer.
Initiativet We Are Innovation fremhæver disse tre lande som positive eksempler: I Sverige er rygerandelen nede på rekordlave 5,3 %, mens Japan har reduceret cigaretsalget med 52 %. I Storbritannien er rygeprocenten faldet fra 16,4 til 10,4 % på bare otte år – blandt andet som følge af en aktiv satsning på e-cigaretter som folkesundhedsværktøj.
Mulig model for resten af regionen
Chiles tilgang viser, at det er muligt at forene forbrugerbeskyttelse og folkesundhed med fortsat innovation, udtaler Federico N. Fernández, direktør for We Are Innovation. I stedet for at lukke ned for adgangen til alternative nikotinprodukter, vælger Chile at regulere markedet på en måde, der både kan nedbringe rygning og beskytte unge, fortsætter han.