Folketinget har denne uge stemt ja til et forbud mod smagsstoffer i e-væsker. Dette til trods for, at forbuddet strider mod EU-traktaten og den frie handel i unionen. Forbuddet træder i kraft i april 2022 og omfatter alle smagsvarianter, undtagen tobak og mentol.
“Der er en blanding af frustration, forundring og forvirring lige nu,” siger Kim Dabelstein Petersen, formand for Dansk Damper Forening (DADAFO).
Den danske regering har valgt at forbyde stort set alle smage i e-væsker. Samtidig vil regeringen forbyde både synlig eksponering og “lokkende” emballager. Ifølge DADAFO betyder det i praksis enden for vejpning som en effektiv metode til rygestop i Danmark. Loven truer samtidig eksistensen af landets vejpshops.
“Hvis ikke virksomhederne handler juridisk, vil de miste deres forretninger inden for to år,” siger Kim Dabelstein Petersen til Vejpkollen.
Bryder med EU-traktaten
Som Vejpkollen tidligere har rapporteret, mener EU-Kommissionen, at det danske smagsforbud ikke er i overensstemmelse med EU’s harmoniserede marked. Da smagsat e-juice sælges i andre EU-lande, skaber forbuddet en direkte handelshindring.
“Det er et brud på EU-traktaten. Folketinget besluttede selv at tillade smage, da de implementerede det europæiske tobaksdirektiv i dansk lovgivning,” siger Kim Dabelstein Petersen.
Neutrale emballager
Forbuddet er en del af den danske regerings strategi for at reducere rygning i landet. Planen indebærer en omfattende regulering af alle tobaksprodukter, herunder e-cigaretter. Forslaget indeholder også krav om såkaldt “plain packaging”, hvor tobaksprodukter kun må sælges i neutrale, “ikke-lokkende”, pakker – en regel, der også vil gælde vejpprodukter.
Smagsforbud truer frihandlen
I et brev til Danmarks sundhedsminister Magnus Heunicke opfordrede EU-Kommissionen så sent som i november den danske regering til at udskyde det planlagte forbud. Dette i det mindste indtil spørgsmålet om smagsstoffer er blevet behandlet i den kommende revision af det europæiske tobaksdirektiv (TPD).
“Det nuværende forslag strider mod den midlertidige undtagelse, som EU-lovgivningen tillader for disse produkter. Vi vil tage reguleringen af smagsstoffer op i revisionen af det nuværende tobaksdirektiv og ser frem til et tæt samarbejde om dette i 2021,” skrev EU-Kommissionen.
“Smage udgør ikke en sundhedsrisiko”
Den danske regering mener dog, at et smagsforbud er muligt. I et svar til Kommissionen sammenligner regeringen smagsstoffer i e-væsker med smage i tobak og hævder, at forbuddet skal beskytte unge mod potentielt skadelige produkter.
“De henviser til den såkaldte sundhedsklausul, som giver EU-lande mulighed for lokalt at forbyde produkter, der udgør en direkte trussel mod folkesundheden. Men argumenterne om, at smage lokker unge, bygger mere på følelser, mistanker og manglende viden. Smagsat e-juice i sig selv er ikke en reel sundhedsrisiko. Derfor gælder sundhedsklausulen ikke i dette tilfælde,” siger Kim Dabelstein Petersen.
“Ingen ved, hvad der sker nu”
Jeanett Bergfriedt Andersen, talskvinde for den danske brancheforening for e-cigaretter, BECIG, mener, at forvirringen efter Folketingets beslutning er total. Mange havde håbet, at regeringen ville tage EU’s advarsel mere alvorligt.
“Jeg tror, regeringen bliver nødt til at udskyde loven. Men ingen ved, hvad der sker lige nu,” siger hun til Vejpkollen.
BECIG har i denne uge forsøgt at få en klar udmelding fra myndighederne om, hvad der præcist vil gælde, men uden held. Det skaber stor usikkerhed blandt virksomhederne.
“Lige nu ved vi ikke, om vi kun må sælge e-juice med tobaks- og mentolsmag efter 1. april 2022,” siger Jeanett Bergfriedt Andersen.
Vigtigt at virksomhederne handler juridisk
Ifølge Kim Dabelstein Petersen og DADAFO er det afgørende, at vejpfirmaerne handler hurtigt. Ellers står de til at miste størstedelen af deres omsætning i 2022.
“Vi opfordrer vejpshops til at gå rettens vej. Ellers mister de deres forretninger. Den danske regering ved, at de har lavet en lov, der strider mod EU-traktaten. Der er også mulighed for, at EU-Kommissionen kan gribe ind juridisk. Men indtil da vil loven gælde,” siger Kim Dabelstein Petersen.
Tobaksindustrien overtager e-cigaretmarkedet
Hvis vejpshops forsvinder, vil det åbne markedet for en anden industri, mener Kim Dabelstein Petersen – tobaksindustrien.
“Tobaksselskaberne har stort set ingen tilstedeværelse på vejmarkedet i Danmark i dag. 95 % af branchen består af uafhængige virksomheder. Smage er ikke vigtige for tobaksindustrien – de bruger dem kun som et markedsføringsredskab. Når konkurrencen forsvinder, tager de over. Så ender vi med kun at have British American Tobacco og deres VYPE. Hvis hensigten med loven var at fjerne tobaksindustrien fra markedet, så virker den danske regerings strategi ret absurd,” siger Kim Dabelstein Petersen.
E-cigaretter dobbelt så effektive som nikotinpræparater
Ifølge DADAFO bruger 75.000 danskere e-cigaretter til at holde sig væk fra almindelige cigaretter. Sundhedsministeriet anbefaler dog, ligesom de svenske sundhedsmyndigheder, ikke e-cigaretter som et værktøj til rygestop. Begrundelsen er, at e-cigaretter ikke er godkendt som et lægemiddel.
Samtidig viser en ny rapport fra det anerkendte Cochrane Institute, at e-cigaretter er dobbelt så effektive til at hjælpe rygere med at kvitte tobakken sammenlignet med nikotinpræparater.
Foreningen ETHRA, der består af 23 uafhængige forbrugerorganisationer i EU, har i efteråret lanceret en spørgeundersøgelse, hvor vejpere svarer på, hvordan de bruger e-cigaretter og e-væsker. Indtil videre har 35.000 brugere deltaget i undersøgelsen, der er åben indtil årets udgang. Formålet er at skabe et klarere billede af, hvordan e-cigaretter anvendes i dag, inden den kommende revision af det europæiske tobaksdirektiv (TPD).