Debatten om nikotinposer er i fuld gang i det danske folketing. Poserne er blevet mere populære i Danmark såvel som i andre EU-lande, og produkterne er i øjeblikket helt uregulerede i EU. Regeringen ønsker at stramme lovgivningen, mens oppositionen efterlyser en mere lempelig tilgang.
“For at beskytte de unge vil man indføre et forbud, der rammer de voksne,” siger Louise Brown fra Liberal Alliance.
“Søde smagsvarianter som vandmelon er ikke udviklet for at appellere til voksne,” udtaler sundhedsminister Sophie Løhde fra partiet Venstre.
Med dette som baggrund ønsker et flertal i folketinget at forbyde alle smagsvarianter i nikotinposer, undtagen tobak og mentol. Flertallet ønsker også at indføre en maksimal nikotinmængde på 9 mg pr. pose.
Oppositionen kritiserer de foreslåede restriktioner og påpeger, at de er ude af trit med udviklingen i Sverige og Finland.
“For at beskytte de unge vil man indføre et forbud, der rammer de voksne,” gentager Louise Brown fra Liberal Alliance.
Nye krav til nikotinposer
Mere end hver tredje ung – 36 % – har på et tidspunkt prøvet et tobak- eller nikotinprodukt. På den baggrund har et flertal i folketinget indgået en såkaldt forebyggelsesplan målrettet børn og unge.
Planen indfører nye krav til nikotinposer:
- de skal sælges i standardiserede pakker
- de må kun have smag af tobak eller mentol
- de skal have en bestemt størrelse
- de må maksimalt indeholde 9 mg nikotin pr. pose
“Kynisk branche”
Da folketinget førstebehandlede lovforslaget den 11. oktober, var fronterne skarpt optrukne. Regeringen og venstrefløjen argumenterede for, at lovgivningen skal beskytte børn og unge mod nikotin. Oppositionen svarede, at restriktionerne primært vil ramme voksne forbrugere, der ønsker et alternativ til cigaretter.
“De kyniske markedsføringsmetoder fra nikotinindustrien har ført til, at 40 % af vores unge bruger mindst ét skadeligt nikotinprodukt,” erklærede Socialdemokratiets forebyggelsesordfører Mathilde Powers. “Vi kæmper imod en stærk og kynisk industri,” fortsatte hun.
Bekymring for det sorte marked
Venstres sundhedsordfører Christoffer Melson understregede vigtigheden af at forhindre børn og unge i at begynde på nikotinprodukter, da det kan øge risikoen for afhængighed af andre rusmidler som alkohol, hash eller hårdere stoffer.
“Nikotin er et afhængighedsskabende giftstof, og forbrug blandt unge kan give permanente skader på hjernen,” sagde Melson under debatten.
Han advarede dog mod at forbyde produkterne helt.
“Hvis man rammer et produkt, som rigtig mange tusinde mennesker bruger, risikerer man at skabe et lukrativt sort marked, hvor unge får nemmere adgang, fordi der ikke er nogen, der kontrollerer aldersgrænser,” sagde Melson.
“I Sverige ser vi færre livsstilssygdomme,” svarede Louise Brown fra Liberal Alliance. “En af de væsentligste årsager er, at svenskerne ryger langt mindre. I stedet bruger de røgfri alternativer som snus og nikotinposer.”
“Vil fjerne over 90 % af det lovlige marked”
Louise Brown fandt det ulogisk, at Danmark vil begrænse røgfri alternativer for voksne.
“For at beskytte de unge vil man indføre et forbud, der rammer de voksne. Det giver ingen mening. Børn og unge under 18 år må i forvejen ikke købe tobak eller nikotinprodukter,” sagde Brown.
“Med regeringens forslag om en nikotingrænse på 9 mg pr. pose vil sundhedsministeren i praksis fjerne over 90 % af det lovlige marked for nikotinposer. Nikotinposer er mindre skadelige end cigaretter. Hvis vi realistisk set vil reducere rygningen i Danmark, har vi brug for et alternativ.”
Sundhedsministeren afviser kritikken
Det fik sundhedsminister Sophie Løhde til at afvise argumenterne.
“Vi ved fra cigaretter, at et lavere nikotinindhold kan reducere forbruget og afhængigheden. Den foreslåede grænse på 9 mg er sat for at have en reel effekt på børn og unges nikotinindtag og for at begrænse de sundhedsrisici, der er forbundet med nikotin,” sagde Løhde.
“Det er op til producenterne at tilpasse sig”
Sundhedsministeren afviste også påstanden om, at 90 % af det lovlige marked ville forsvinde.
“Producenterne har frihed til at tilpasse deres produkter, hvis de vil markedsføre dem i Danmark. Dem, der i dag producerer nikotinposer med 20 mg, 16 mg eller 12 mg nikotin, kan tilpasse sig til 9 mg. Det er misvisende at sige, at vi forbyder 90 % af markedet,” sagde Løhde.
“Grænsen trukket ud af den blå luft”
Da ministeren blev spurgt, hvorfor man ikke fulgte Finlands model med en grænse på 16,5 mg i stedet for en “vilkårlig” grænse på 9 mg, svarede hun med en udfordring:
“Hvis nikotinindustrien virkelig mener, at deres produkter er så gode til at hjælpe rygere med at stoppe, så kan de jo indsende en ansøgning om medicinsk godkendelse til rygestop. Det har ingen gjort endnu – og det er der nok en grund til,” sagde Løhde.
Loven behandles videre
Folketinget vil nu behandle lovforslaget i sundhedsudvalget. Her har Liberal Alliance og Dansk Folkeparti meddelt, at de vil anfægte det faktuelle grundlag for ministerens argumenter.