EU vil indføre mindsteskat – nikotinposer og e-væske kan blive markant dyrere

Et kommende EU-forslag kan føre til markant prisstigning på nikotinposer og e-cigaretter. Kritikere advarer om, at det kan skade kampen mod rygning.
– Vi risikerer at miste et vigtigt redskab i kampen for at få færre til at ryge. Det er virkelig alvorligt, siger Markus Lindblad, kommunikationschef hos den svenske virksomhed Haypp Group, som sælger nikotinposer og vapes i hele EU.


Nikotinprodukter får måske snart EU-skat

EU-Kommissionen nærmer sig en afgørelse om fælles mindstesatser for afgifter på nikotinprodukter. Ifølge lækkede dokumenter og vedholdende rygter drejer det sig især om markante afgiftsforhøjelser på nikotinposer og e-væsker – og dermed potentielt også e-cigaretter.

– Vi risikerer at miste et vigtigt redskab i kampen for at få færre til at ryge. Det er virkelig alvorligt, siger Markus Lindblad, kommunikationschef hos den svenske virksomhed Haypp Group, som sælger nikotinposer og vapes i hele EU.

Danmark og Sverige har allerede nikotinafgifter

Hidtil har kun cigaretter og røgtobak været omfattet af EU-direktiver for punktafgifter. Det nye forslag vil dog også inkludere e-cigaretter og nikotinposer.

For e-væske foreslås en afgift i niveau med den, der allerede findes i blandt andet Danmark, Sverige og Finland – mellem 0,2 og 0,4 euro pr. milliliter, afhængigt af nikotinstyrke.

Høj afgift på nikotinposer kan ramme skævt

For nikotinposer – det hvide snus – er situationen anderledes. I dag er det kun få lande, især Sverige og Danmark, der beskatter produkterne. Ifølge de lækkede EU-forslag skal afgiften sættes til 130 euro pr. kilo. I Danmark ligger den nuværende sats på 107 euro, mens den i Sverige kun er 20 euro pr. kilo.

– EU foreslår en afgift, der er 500 procent højere end den, Sverige allerede har vedtaget. Det er ekstremt, siger Markus Lindblad fra Haypp Group.

Kritikere: “Vi taber et vigtigt værktøj”

Lindblad advarer om, at den drastiske afgiftsstigning på nikotinposer vil mindske motivationen for rygere til at vælge mindre skadelige alternativer.

– Vi risikerer at miste et vigtigt våben i kampen for at få folk væk fra cigaretterne. Det er alvorligt, siger han.

EU’s mål: Som Sverige 2040

Målet for EU’s tobakspolitik er at reducere andelen af rygere til fem procent inden 2040. I dag ryger i gennemsnit 20 procent af de voksne i EU – i enkelte lande som Bulgarien over 30 procent. I Norden er andelen noget lavere: 17 procent i Danmark og 14 procent i Finland. I Sverige ryger kun 5,4 procent regelmæssigt.

Nikotinforbrug stabilt – men cigaretforbrug falder

Til gengæld er brugen af nikotinprodukter som snus og e-cigaretter stigende. Ifølge det svenske Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) er det samlede nikotinforbrug hverken steget eller faldet siden 2019 – men cigaretforbruget er faldet, mens dampning og brugen af nikotinposer er gået op.

“Sveriges model virker”

Samuel Lundell, formand for forbrugerforeningen Snusarnas Riksförbund, mener, at Sveriges tilgang til røgfri nikotin har været effektiv.

– Sverige har haft en succesfuld tobakspolitik. Ved at beskatte nikotinprodukter efter den faktiske sundhedsrisiko har svenske forbrugere skiftet cigaretterne ud med mindre skadelige alternativer som snus og nikotinposer, siger han till svenska Vejpkollen.

“En udvikling, vi bør undgå”

Trods debatten om unges nikotinbrug – særligt hvad angår e-cigaretter og hvide snusposer – mener Lundell, at man bør vurdere resultaterne i stedet for skræmmebilleder.

– Jo færre, der begynder at ryge, jo bedre. Hvis unge i stedet vælger snus eller e-cigaretter, er det stadig et bedre scenarie for folkesundheden. I mange EU-lande er rygeprocenten fortsat over 20 procent, traditionelt snus er forbudt, og både nikotinposer og e-cigaretter er under pres. Den udvikling ønsker vi ikke i Sverige – og forhåbentlig heller ikke i resten af EU, siger han.

Laptop VejpTjek

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing.

Kategorier

Om os

Vi er et uafhængigt medie dedikeret til e-cigaretter og andre røgfri nikotinprodukter. Vi analyserer reguleringer, forskning og debatter og leverer pålidelig information til brugere, virksomheder og beslutningstagere.

Chefredaktør: Stefan Mathisson.