Leder: “Business as usual” i dødens fabrik

Flere forbud, forvirrende forskning, ubønhørlig medicinsk hetz og et dødeligt budskab til rygere. Tobaksfaktas første nyhedsbrev for sæsonen bringer intet nyt. Men hvad gør det? Skræmmende overskrifter er uundgåelige.

Dette er en opinionsartikel. Er du uenig? Kommenter gerne nedenfor.

Sommeren er forbi
Nej, det handler ikke om vejret, skolernes opstart eller de tiltagende bilkøer på vej til arbejde. Det handler om nyhedsstrømmen. Lobbyorganisationernes medarbejdere er nemlig vendt tilbage fra ferie og har genoptaget deres kampagner. Sådan går det hvert år – et par uger inden Rigsdagen åbner, begynder overskrifterne at vælte ind i indbakken.

Det tydeligste eksempel er sæsonens første nyhedsbrev fra tænketanken Tobaksfakta.

Statsfinansieret organisation
Tobaksfakta er en lobbyorganisation finansieret af Folkhälsomyndigheten. Dens opgave er at påvirke lovgivning og rammer for nikotin, hvilket samtidig styrer myndighedens arbejde og bestemmer, hvor mange penge der skal afsættes til “tobaksforebyggelse” – altså til Tobaksfaktas aktiviteter. Et glimrende system. Sammen med en række fagforeninger og interesseorganisationer, der kontrollerer dets drift, modtager Tobaksfakta hvert år 6 millioner kroner direkte fra Folkhälsomyndigheten – uden politisk mellemled – for at udføre arbejdet.

Ud over at det drejer sig om skatteydernes penge, burde journalister være på vagt; dette nærmer sig det, mange ville kalde propaganda. Ikke desto mindre er det en del af debatten om nikotin og rygning, og nyhedsværdien ligger snarere i det underliggende budskab end i artiklernes egentlige indhold.

Gravide mus, der vejper
Tobaksfaktas første nyhedsbrev er, ikke overraskende, en gave til alle, der modarbejder udviklingen på nikotinmarkedet. Budskabet er klart: E-cigaretter, snus og nikotinposer er farlige og fuldstændig unødvendige produkter uden nogen praktisk nytte.

Man starter stærkt med en artikel om en undersøgelse, der antyder, at e-cigaretter under graviditet påvirker fosterudviklingen negativt. Interessant? Selvfølgelig. Det lyder bekymrende, da de fleste ved, hvor svært det kan være at holde op med at ryge, og at mange bruger nikotinprodukter som hjælp. Det gælder selvfølgelig også gravide. Men er undersøgelsen værd at skrive om?

Nja.

Det viser sig, at studiet er udført på mus.

Dyreforsøg er meget usikre, når det gælder risikovurdering for mennesker. De kan i bedste fald pege på områder, hvor yderligere forskning er nødvendig. Hypotesen er, at e-cigaretter kan skade fosteret, hvilket er vigtig viden i en tid, hvor mange bruger e-cigaretter eller snus til at forblive røgfri.

Risikoen er næsten umålelig
Denne hypotese er dog allerede blevet testet flere gange i randomiserede, kontrollerede studier med mennesker. To uafhængige undersøgelser konkluderer, at når e-cigaretter bruges som rygestopmiddel under graviditet, er der ingen målbare forskelle på fosterudviklingen sammenlignet med ikke-rygere (i modsætning til rygning, hvor risikoen for fosterskader er overhængende). Samtidig er e-cigaretter langt mere effektive end nikotinpræparater til at holde gravide røgfri.

Rygning er ekstremt skadeligt for fostrets udvikling. Forskere fastslår derfor, at kombinationen af effektiv rygestopmetode og lav risiko for fosteret betyder, at fordelene langt overstiger de mulige risici.

Det farlige ligger i budskabet
En sarkastisk kommentar kunne være, at den eneste reelle lære fra Tobaksfaktas nyhedsbrev er, at mus ikke bør vejpe, når de er gravide. Og at rygere bør overveje nikotinmedicin eller e-cigaretter, hvis de ikke kan stoppe på andre måder.

Men at journalister skulle være kritiske over for denne slags forskning er langt fra givet, og det ved lobbyisterne hos Tobaksfakta. Jeg gætter på, at flere medier vil gribe fat i denne undersøgelse uden at stille spørgsmål. Ingen nuancer, kun alarmisme.

”Unødvendige produkter” og forbud
Tobaksfakta påvirker i høj grad mediedækningen af nikotin i Sverige. De leverer ikke kun “nyheder”, men også de eksperter, der udtaler sig i artiklerne. Ofte er det de samme personer, der optræder i interviews og gentager præcis de samme argumenter: Nikotin er et problem, og løsningen er mere regulering og flere forbud.

Tobaksfaktas svar på nikotinproblemet? Forbud og hårdere regler. Alt nikotin skal væk – eller i det mindste medicineres gennem nikotinpræparater.

Nyhedsbrevet slutter med et forslag om, at alle nikotinprodukter (bortset fra medicin) bør behandles som cigaretter – med afgifter, smagsforbud og andre begrænsninger. Rygere, der vil stoppe, bør bruge de allerede godkendte medicinske produkter.

Men svenske politikere har for længst taget stilling: De ønsker skadesreduktion frem for flere restriktioner. En majoritet i Rigsdagen vil gøre snus og e-cigaretter til alternativer til cigaretter, ikke forbyde dem.

Studier, der er 10 år gamle
Tobaksfakta citerer også en norsk undersøgelse, der angiveligt viser, at snus ikke hjælper med at stoppe rygning. Problemet? Undersøgelsen bygger på data fra 2010-2012 – altså mere end ti år gammel information.

I mellemtiden er snusprodukter udviklet, smagsvarianter er blevet mere populære, og rygningen i Norge er faldet drastisk. Det gør konklusionerne i undersøgelsen temmelig irrelevante.

Hvad er formålet egentlig?
Tobaksfakta er en paraplyorganisation bestående af læger, psykologer, sygeplejersker og andre fagfolk, der alle arbejder for at reducere nikotinforbruget og underlægge det medicinalindustrien. Om tobaksindustrien eller medicinalindustrien har de største økonomiske interesser i sagen, er svært at sige. Men Tobaksfaktas budskab flugter i høj grad med stærke forretningsinteresser.

Business as usual
Rygning dræber dagligt. Hvis rygere kan lære at bruge mindre skadelige nikotinprodukter, kan liv reddes. Men budskabet fra Tobaksfakta er klart:

“Det spiller ingen rolle, hvordan du bruger nikotin. Nikotin er også farligt, og du erstatter bare ét skadeligt misbrug med et andet.”

Denne holdning spreder sig via læger og sundhedspersonale til rygere. I kommentarfelter på sociale medier ser man ofte rygere, der kæmper med at stoppe, gentage denne tankegang. Skadesreduktion anerkendes ikke.

En efterår fyldt med kontrol
Tobaksfaktas nyhedsbrev er kun begyndelsen på en begivenhedsrig efterår. WHO afholder snart et stort møde om tobaksregulering, og EU planlægger strengere regler for nikotinposer.

Vejpkollen vil selvfølgelig følge COP10, EU og Tobaksfakta med et kritisk blik – som altid fra et brugerperspektiv.

Godt efterår!

Stefan Mathisson
Chefredaktør, Vejpkollen.se

Laptop VejpTjek

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing.

Kategorier

Om os

Vi er et uafhængigt medie dedikeret til e-cigaretter og andre røgfri nikotinprodukter. Vi analyserer reguleringer, forskning og debatter og leverer pålidelig information til brugere, virksomheder og beslutningstagere.

Chefredaktør: Stefan Mathisson.