Ångfabrikken i Malmø drives af far og søn Troedsson – men det er primært den yngre generation, Dennis, der står for det daglige arbejde. Hans far holder sig mest væk fra butikken på Føreningsgatan, selvom han stadig ejer størstedelen af virksomheden.
“Ser man på dampbranchen i Europa, er forbud ikke noget positivt. Men hvis jeg skal være egoistisk, så har det været utroligt gavnligt for os,” siger Dennis om de mange danske kunder, der er strømmet til, siden smagsforbuddet blev indført i Danmark i 2022.
Dennis og hunden Kiwi tager imod få minutter før lukketid en råkold torsdag aften i januar. Kiwi er en meget lille Pomeranian, som hurtigt snurrer rundt om sig selv af begejstring over at hilse. Dennis er mere rolig og byder på kaffe, mens han fortæller om Ångfabrikkens baggrund.
“Min far og to andre startede den i 2014. Jeg tror, planen var, at de to andre skulle arbejde her, men den ene stoppede hurtigt, og den anden var her en tid, inden han også holdt op omkring 2017. Så blev det mig, der tog over,” fortæller Dennis.
Dengang var han 18 år, i dag er han 26 – og størstedelen af hans arbejdsliv er gået i dampbutikken. Med årene har hans far, Hans Ola, trukket sig mere og mere, så Dennis nu styrer det meste fra indkøb til butiksarbejde fem dage om ugen.
“Men han ejer 51 procent af firmaet, så jeg er kun medejer. Han overdrog det til mig, men det var ikke nogen stor forretning dengang. Men de afgørende procenter skulle han have, så han stadig kunne bestemme,” griner Dennis.
Pendler på tværs af Skåne
Dennis bor i Kristianstad sammen med sin kæreste, Kiwi og en anden hund, som også af og til kommer med i butikken. Det var boligpriserne, der trak parret væk fra Malmø, men den daglige pendling på en time gør ham ikke noget – med undtagelse af vinterkaosset på E22 sidste år, hvor han sad fast i bilen i 19 timer.
Lægernes syn på damp
Da Hans Ola startede Ångfabrikken, havde han hverken røget, snuset eller dampet. Men han havde talt med en læge, som faktisk var ret positiv over for damp, før det blev stort.
“Min far har altid været interesseret i nye ting og så det som en måde at hjælpe rygere til at stoppe,” siger Dennis.
Damp er dog ikke Dennis’ egen foretrukne metode.
“Jeg snuser, men har dampet lidt on and off for at stoppe med snus. Men det er svært – og jeg endte med at gøre begge dele. Mange af vores kunder går ned til 0 mg nikotin, men synes, at vanen er sværere at slippe end selve nikotinen.”
Malmø – en dampby
Selvom Malmø er en stor by med flere dampbutikker, har Dennis opbygget en fast kundekreds.
“De fleste kunder får man en relation til. Man snakker om alt muligt – og det kan jeg virkelig godt lide. Det er ikke som at gå ind i en almindelig butik, hvor du bare siger hej og farvel.”
Selvom han ikke selv damper fast, tester han smage for at kunne guide kunderne.
“Jeg prøver nogle af dem og fortæller, hvad der sælger godt. Det giver en god fornemmelse af, hvad folk kan lide.”
Engangsdamp er en del af sortimentet, men Dennis forsøger at få kunderne over på genopfyldelige modeller.
“Vi tog dem ikke ind i starten – de var dyre og dårlige for miljøet. Men kunderne efterspurgte dem, så vi blev nødt til det. Men jeg kan mærke, at flere nu går over til pod-systemer, og det er positivt.”
Dansk invasion efter smagsforbud
Danmarks forbud mod smagsatte e-væsker i 2022 var en gave til svenske butikker tæt på grænsen. “Det lyder måske ikke så pænt, men forbuddet i Danmark er en af de bedste ting, der er sket for os. Vi har rigtig mange danske kunder, og når de alligevel kommer, køber de stort ind.”
Hvor mange danskere handler hos jer?
“Det er svært at sige, fordi de ofte kommer i grupper. Men måske 10 gange om ugen. Og så køber en dansk kunde typisk for fem-seks svenske kunder.”
Butikken ligger ikke engang tæt på broen eller togstationen, men Dennis har overvejet at åbne en filial der.
“Der er jo en butik ved den norske grænse, der sælger enorme mængder. En af vores leverandører sagde, at de har vanvittige omsætningstal. Så en butik ved brofæstet er noget, vi har tænkt over.”
Fem hurtige til Dennis Troedsson, Ångfabrikken
Hvem er din typiske kunde?
- 45-50-årige, primært kvinder, der vil stoppe med at ryge.
Hvor stort er damp i Malmø?
- Ret stort. Mindst fire butikker overlever, plus kioskerne.
Hvad er din egen yndlingssmag?
- Grape Ice.
Hvad ville du aldrig dampe?
- Vi fik engang e-væsker fra Malaysia – en af dem smagte af gulerod…
Hvorfor begyndte du at dampe?
- Jeg damper ikke regelmæssigt.