Debatten om skadesreduktion og e-cigaretter er ophedet. Ikke mindst siden tobaksfirmaerne kom på banen. Men hvad vil de egentlig? Og hvorfor interesserer cigaretproducenter sig for e-cigaretter? Vejpkollen har besøgt Philip Morris.
Verdenen omkring tobak og skadesreduktion – især e-cigaretter – er som et minefelt. En spilleplade, hvor hvert skridt risikerer at udløse en eksplosion.
Det er meget svært at gøre det rigtige.
Det er meget let at gøre det forkerte.
Jeg tænker på det, mens jeg står i lobbyen hos Philip Morris – en af verdens største tobaksvirksomheder. Det er et pænt kontor, men ikke så prangende, som man måske kunne forvente af en global gigant. Et par lænestole, et bord, en kaffemaskine, der summende trækker vejret i et hjørne. Intet overdrevet. Meget stille.
Noget uønsket
Midt i rummet står dog en af grundene til, at debatten om skadesreduktion og e-cigaretter er så kompleks. En glasmontre med Philip Morris’ egen vejpprodukt – IQOS – et elektronisk system til opvarmning af tobak.
I al sin enkelhed er det et produkt, der reducerer risikoen ved nikotinindtag. Men det er også et produkt, der splitter politikere, sundhedsforskere, aktivister – og ikke mindst vejperne selv. På den ene side dem, der ser skadesreduktion som en positiv udvikling. På den anden side dem, der mener, at alt, der kommer fra tobaksindustrien, er uønsket.
Lægen, der skiftede side
Jeg er her for at møde Claude Guiron, videnskabelig direktør for Philip Morris i Norden. Han er uddannet hjertelæge, har en baggrund i medicinalindustrien og er nu ansat hos PMI for at formidle et specifikt budskab: Et røgfrit samfund er muligt, skadesreduktion virker, og tobaksfirmaerne har nogle af løsningerne. IQOS – elektronisk opvarmet tobak – er en af dem. Traditionelle e-cigaretter, snus og nikotinposer er andre.
“Vi har teknologien i dag, og røgfrie produkter har udviklet sig hurtigt – bare de sidste fem år. PMI har en ambition om at blive en røgfri virksomhed, men for at det kan ske, skal vi få rygere til at stoppe med at ryge. Vi ved også, at medicinsk rygestopbehandling ikke fungerer for alle. Mange rygere ønsker stadig at bruge nikotin, og her er snus, nikotinposer og e-cigaretter vigtige alternativer,” siger Claude Guiron.
Kaldt “dødens engel”
Claude Guiron er lægen, der skiftede side. Fra medicinalindustrien til tobak. Fra helgen til kætter.
Jeg ved ikke, om sammenligningen er retfærdig. Men at andre bruger udtryk af bibelsk kaliber om Claude Guiron, er der ingen tvivl om. Han og Philip Morris blev for nylig kaldt “dødens engel” af Aftonbladets klummeskribent Peter Kadhammar.
Et voldsomt udtryk, der normalt ville blive fjernet af enhver ansvarshavende redaktør. Men ikke når det handler om Claude Guiron og Philip Morris. Her gælder andre regler. Alt, der kommer fra tobaksindustrien, er per definition farligt. Det samme gælder alle, der er på deres lønningsliste.
Stigma
Claude Guiron er også klar over det. At håndtere det er en del af jobbet.
“Rygning er omgærdet af et enormt stigma. Og tobaksfirmaer har selvfølgelig ikke det bedste ry. Man er nødt til at tænke over, hvorfor vi gør det her. Det handler om at tilbyde rygere et acceptabelt alternativ til cigaretter. Og det er utroligt inspirerende at være en del af. At opbygge tillid tager tid, selvfølgelig. Men det gør arbejdet meningsfuldt,” siger Claude Guiron.
Vil forbyde cigaretter
Philip Morris vakte global opsigt, da deres administrerende direktør Jacek Olczak foreslog, at al cigaretsalg i Storbritannien burde forbydes inden for 10 år. En uventet udmelding fra en af verdens førende cigaretproducenter. Og en temmelig problematisk én.
Hvorfor skulle et firma ønske at forbyde det produkt, de tjener milliarder på?
Svaret: Alternative produkter. E-cigaretter, nikotinposer, snus. Og IQOS.
Skadesreduktion i politikken
At PMI rettede sig mod Storbritannien var ingen tilfældighed. Skadesreduktion er en integreret del af den britiske tobakspolitik, og e-cigaretter har fået en central rolle i at udfase rygning – sideløbende med traditionelle rygestopmediciner.
“E-cigaretter er ikke risikofri, men langt mindre skadelige end cigaretter. Rygere bør derfor overveje at skifte til vejping,” gentager de britiske sundhedsmyndigheder gang på gang i deres udmeldinger.
En lignende strategi ses i New Zealand og til dels i USA, hvor IQOS for nylig blev klassificeret som et skadesreducerende produkt (ligesom svensk snus).
Sæt en slutdato for cigaretterne
Claude Guiron mener, at svenske politikere også burde tage sagen op.
“Sæt en dato. Et tidspunkt, hvor den sidste cigaret bliver solgt. Indtil da bør man øge afgiften på almindelige cigaretter og holde den nede på alternativerne. Gør mindre skadelige produkter mere attraktive for rygere. Giv producenterne mulighed for at informere om de relative sundhedsrisici – for rygere, ikke for ikke-rygere.”
Nikotinen er ikke fjenden
Claude Guiron lyder som enhver anden aktivist inden for skadesreduktion. Det handler om relative risici, om at rygere bør have korrekt information om nikotin kontra tobaksrøgens skadelige virkninger. At et røgfrit liv ikke nødvendigvis betyder total afholdenhed fra nikotin – for nikotin er ikke fjenden.
“Vi skal hjælpe rygere med at stoppe med cigaretter på forskellige måder. For dem, hvor medicin og terapi ikke virker, må der være flere alternativer,” siger Claude Guiron.
Alternativer til cigaretter
Claude Guiron mener, at mange virksomheder og myndigheder verden over har øjnene rettet mod Sverige. Og ikke på grund af strenge tobaksregler. Det handler om, at tobaksprodukter sælger godt her, samtidig med at tobaksrelaterede skader er relativt lave.
“De ser, at det ikke kun er restriktiv lovgivning, der virker. I lande, hvor alternativer ikke er tilladt, er rygningen langt mere udbredt. Finland og Danmark, med strengere reguleringer af e-cigaretter og snus, har en højere andel rygere (14 %) sammenlignet med Sverige og Norge,” siger han.
Tobaksindustrien stoppes af WHO
Men for at sælge kræves mere end gode argumenter. Markedsføring af nikotinprodukter er i dag stærkt begrænset. Ifølge WHO’s tobakskonvention fra 2003 må tobaksindustrien ikke påvirke sundhedspolitikken i de lande, der har underskrevet aftalen.
“WHO’s udtalelser stammer fra en anden tid. Der er sket enorme teknologiske fremskridt siden 2003. Vi ser en udvikling af produkter, der leverer nikotin på en mindre skadelig måde. Og myndighederne har svært ved at følge med, fordi konventionen forhindrer kommunikation med virksomhederne,” siger Claude Guiron.
“Skadesreduktion er kommet for at blive”
“Skadesreduktion er en veletableret strategi inden for folkesundhed. Det er ikke kun os, der siger det – der findes uafhængig forskning og tydelige eksempler på, at det virker. Vi kan ikke ignorere det,” afslutter Claude Guiron.