Dampere, der er holdt op med at ryge, reducerer risikoen for at udvikle plak på tænderne. Det viser en italiensk undersøgelse, der har sammenlignet plakudvikling mellem rygere, ikke-rygere og brugere af e-cigaretter.
“At udsætte mundhulen for de kemikalier, der dannes ved forbrænding og rygning, øger risikoen for plak, karies og paradentose. Aerosolen fra e-cigaretter påvirker ikke mundhulen i samme omfang, og risikoen for plak kunne ikke adskilles fra den hos ikke-rygere,” skriver forskerne ved universitetet i Catania.
Plak, en belægning af bakterier på tænderne, som kan føre til huller og tandkødsbetændelse, forekommer hyppigere hos rygere end hos ikke-rygere. Det har tidligere forskning på området vist.
“Dette skyldes sandsynligvis ændringer i spyttets sammensætning, herunder enzymer og immunglobuliner, som reducerer de forsvarsmekanismer, der normalt beskytter mod plakdannelse. Derudover har rygning vist sig at forstærke de skadelige effekter ved at lette kolonisering og infektion,” konstaterer forskerne i deres analyse.
Reducerer eksponeringen
Sammenligning mellem rygning og at dampe Forskerne ville undersøge, hvordan moderne nikotinprodukter som e-cigaretter og heat-not-burn-systemer påvirker mundhygiejnen. Undersøgelsen omfattede i alt 136 personer i alderen 18-50 år. Deltagerne var ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder og inkluderede 30 rygere, 24 tidligere rygere, 29 aldrig-rygere og 54 damper (personer, der bruger nikotin via e-cigaretter eller heat-not-burn-systemer).
Store forskelle Resultaterne viste, at ophobningen af tandplak og tandsten var markant forskellig mellem rygere, ikke-rygere og tidligere rygere samt brugere af e-cigaretter. Ingen signifikante forskelle blev fundet mellem dampere, aldrig-rygere og tidligere rygere.
“Dette tyder på, at brugen af nikotin via e-cigaretter, som fungerer uden forbrænding, reducerer eksponeringen for skadelige kemikalier, der påvirker mundsundheden ved at skabe gunstige betingelser for biofilmdannelse og modning,” skriver forskerne i deres analyse.
Forskerne forsigtige
Flere faktorer spiller ind Forskerne understreger, at andre faktorer også påvirker mundhygiejnen. De undersøgte blandt andet, hvor ofte deltagerne børstede tænder, samt deres kostvaner. Alligevel var forskellen mellem rygere og ikke-rygere mest markant. Der kunne heller ikke ses nogen store forskelle mellem de to forskellige typer røgfrit nikotinforbrug. Men her er forskerne forsigtige med at drage endelige konklusioner.
“Forskellene mellem heat-not-burn og almindelige e-cigaretter var sværere at identificere. Det skyldes sandsynligvis, at gruppen var relativt lille, og at det ikke er muligt at fastslå statistisk signifikante forskelle,” skriver forskerne.
Behov for større studier
Behov for større studier Forskerne påpeger, at der er behov for større studier for at afklare de specifikke risici ved røgfrit nikotinforbrug i relation til mundsundhed. Samtidig bemærker de, at e-cigaretter ofte anvendes som erstatning for cigaretter, hvilket gør det relevant at undersøge forskellene mellem de forskellige nikotinprodukter nærmere.
“Det er de forbrændte bestanddele i cigaretrøg, der spiller en betydelig rolle i ophobningen af plak over tandkødet. I fremtiden vil langt større og mere omfattende studier være nødvendige for at afdække den reelle effekt af e-cigaretter kontra heat-not-burn-systemer på plak- og tandstensdannelse. En sådan undersøgelse er allerede i gang,” skriver forskerne.