Danske myndigheder er i øjeblikket i gang med at granske svenske vejpshops. Årsagen er mistanken om, at danske vejpere kan købe smagsat e-juice og engangsvejps, som nu er ulovlige i Danmark, via Sverige.
Men hvad betyder det egentlig for svenske e-cigaretforhandlere? Vejpkollen har fulgt en sag, hvor virksomheden iSmokeking havnede i problemer.
Siden et år tilbage har alle e-væsker, der ikke smager af enten tobak eller mentol, været forbudt at sælge i Danmark. Derudover har såkaldte disposables eller engangs-e-cigaretter været forbudt i længere tid. Siden da har danske myndigheder haft travlt. Forbuddene gælder også udenlandske onlinebutikker. Men da Danmark er et af de få lande i EU med restriktioner på smagsstoffer og engangsmodeller, betyder det, at stort set alle butikker, der tillader danskere at handle, overtræder dansk lov.
“Vi modtog et vredt brev fra Sikkerhedsstyrelsen, hvor de anklagede os for at sælge ulovlige produkter til danskere. De ville også vide, hvilke leverandører vi bruger, og de oplyste, at de havde sendt sagen videre til politiet,” siger Fredrik Andersson, der driver iSmokeking, som har en fysisk butik i Uddevalla.
“Ulovlig markedsføring”
Danske Sikkerhedsstyrelsen anmeldte iSmokeking for at “markedsføre elektroniske cigaretter, der ikke var registreret og godkendt i Danmark” via deres hjemmeside. Dette skete, selvom der reelt ikke var blevet foretaget nogen direkte salg til danske kunder. Sikkerhedsstyrelsen mente dog stadig, at virksomheden handlede ulovligt, blot fordi produkterne var tilgængelige og dermed kunne anses for at være “markedsført” til danskere.
“De truede os direkte med bøder for at overtræde deres love. Også selvom vi ikke har solgt noget til Danmark,” konstaterer Fredrik Andersson.
Markedsføring eller salg?
Ifølge den danske Sikkerhedsstyrelse har iSmokeking desuden ikke registreret sig hos myndigheden, hvilket er et krav for at kunne sælge e-cigaretter og tilbehør i Danmark. Vejpkollen kontaktede Sikkerhedsstyrelsen for at få en forklaring på anmeldelsen.
Lone Hansen, kommunikationschef hos myndigheden, må ikke udtale sig om specifikke sager, men fastholder, at “forseelsen”, ifølge Sikkerhedsstyrelsens fortolkning, er klar:
“At markedsføre noget er det samme som at gøre en vare tilgængelig for kunden,” svarer Lone Hansen, da Vejpkollen spørger ind til sagen.
“Forveksler begreberne”
Sagen har skabt hovedbrud hos både brugere og virksomheder i Sverige. At en myndighed i et enkelt EU-land kan udstede bøder til virksomheder, blot fordi deres hjemmeside er tilgængelig for danskere med internetadgang, strider mod, hvordan e-handel fungerer i praksis.
Karl-Åke Johansson, formand for forbrugerorganisationen New Nicotine Alliance Sweden (NNA Swe), reagerede straks på den danske myndigheds tiltag.
“Der er en enorm forskel på at markedsføre et produkt og faktisk sælge det. De danske myndigheder har tydeligvis forvekslet begreberne her,” siger Karl-Åke Johansson til Vejpkollen.
Danskerne justerer deres praksis
Efter at Vejpkollen og NNA Sweden kontaktede Sikkerhedsstyrelsen, er der kommet nye udmeldinger om, hvad der gælder.
“De har indrømmet, at deres formulering var forkert, og vil forhåbentlig ændre deres praksis fremover. En hjemmeside, der er tilgængelig for danskere og kun markedsfører e-cigaretter, må faktisk gerne eksistere – så længe det ikke er muligt at købe noget. Det er dog afgørende, at virksomhederne gennemgår deres hjemmesider for at undgå misforståelser,” siger Karl-Åke Johansson.
Strenge regler for e-cigaretter i Danmark
De danske regler for e-cigaretter og tilbehør er meget strenge. For at kunne sælge produkterne skal en virksomhed først registrere sig hos Sikkerhedsstyrelsen og derefter betale et årligt gebyr. Derudover skal hver enkelt produkt godkendes af myndigheden, hvilket indebærer yderligere omkostninger og begrænsninger på sortimentet.
Reglerne i Danmark adskiller sig fra resten af EU. Engangsmodeller er næsten helt forbudte (medmindre de er børnesikrede), og kun “tobakssmag” og mentol er tilladte smagsstoffer i e-væsker – også for nikotinfri e-juice (shortfills).
“Loven er relativt ny, og de danske myndigheder har tydeligvis nu rettet deres opmærksomhed mod svenske virksomheder. Samtidig er det sorte marked for e-cigaretter og e-juice, især engangsmodeller, eksploderet siden smagsforbuddet blev indført sidste år – så det er ikke let for dem,” siger Karl-Åke Johansson.
“Det er ikke værd at sælge til danskere”
Victor Bryn-Jensen, formand for brancheorganisationen Branschorganisationen för Elektroniska Cigaretter (BELC) og ansat hos Cigge.se, mener, at det bliver vanskeligt for svenske virksomheder at retfærdiggøre salg til danske vejpere fra et økonomisk perspektiv efter de nye love.
“Da vi undersøgte betingelserne, udgifterne og al den ekstra administration, besluttede vi at stoppe AL salg til Danmark. Vi valgte den sikre vej og blokerede danske IP-adresser på alle vores sider og gjorde det umuligt at bestille til Danmark,” siger Victor Bryn-Jensen til Vejpkollen.
“Vigtigt, at virksomhederne er proaktive”
Han understreger dog, at virksomhederne ikke nødvendigvis behøver at gå så langt. Det vigtigste er, at de blokerer muligheden for køb.
“Det er vigtigt, at virksomhederne er proaktive og gennemgår deres hjemmesider nu. Hvis en virksomhed ignorerer problemet, og Sikkerhedsstyrelsen gennemfører et kontrolkøb, der af en eller anden grund går igennem, så er der tale om en lovovertrædelse, og man risikerer bøder. At vente og se, hvad der sker, er en risikabel strategi,” siger Victor Bryn-Jensen.
Afventer svar fra politiet
For iSmokeking er næste skridt at afvente svar fra dansk politi. Selvom virksomheden sandsynligvis ikke har begået en direkte lovovertrædelse, skal sagen alligevel behandles, konstaterer Fredrik Andersson.
“Sikkerhedsstyrelsen har erkendt, at de har formuleret sig forkert. De kan ikke bevise, at vi har solgt noget til Danmark. Men anmeldelsen er allerede sendt og kan ikke trækkes tilbage. Det er egentlig ret absurd,” siger Fredrik Andersson til Vejpkollen.