“Myndigheder har et ansvar for at fremme alternativerne”
E-cigaretter og andre røgfri produkter kunne redde livet for mange rygere. Alligevel vælger de største tobaksselskaber stadig at satse mest på traditionelle cigaretter. Det viser det nye Tobacco Transformation Index.
Tobaksselskaber er dårlige til at producere og markedsføre produkter, der reducerer skaderne ved tobaksrygning. Det fremgår af en ny analyse, der måler, hvordan virksomheder investerer i røgfri nikotinprodukter såsom snus og e-cigaretter.
“Trods løfter om at satse på mindre skadelige produkter, udgør traditionelle cigaretter stadig 95 % af salget blandt de femten største tobaksselskaber,” siger Derek Yach, formand og grundlægger af Foundation for a Smoke-Free World, som står bag Tobacco Transformation Index.
Pensioner driver tobaksselskaberne
Tobacco Transformation Index lanceres som et værktøj til at påvirke udviklingen inden for skadereducering i tobaks- og nikotinindustrien. Formålet er, at investorer, sundhedsorganisationer og beslutningstagere skal få et klart billede af, hvad tobaksselskaberne faktisk gør for at mindske de skader, deres produkter forårsager.
“Banker og pensionsfonde står for 85 % af investeringerne i de børsnoterede tobaksselskaber. De har en stor mulighed for at påvirke udviklingen i retning af skadereducerende produkter, hvilket vil have en positiv effekt på folkesundheden,” siger Derek Yach.
8 millioner dør årligt af rygning
Ifølge Foundation for a Smoke-Free World bruger 1,3 milliarder mennesker tobak på verdensplan. Af dem dør 8 millioner hvert år af sygdomme relateret til rygning.
“Rygestop og skadereducerende produkter kunne markant reducere antallet af dødsfald i de kommende årtier,” siger Derek Yach.
Myndigheder har et stort ansvar
Ifølge Derek Yach er indekset en del af en større strategi for at reducere rygning globalt. Men det er ikke nok, at tobaksindustrien investerer i mindre skadelige produkter. Myndigheder – især dem, der har underskrevet WHO’s tobakskonvention – har et vigtigt ansvar.
“Reel forandring sker først, når alle tobaksselskaber selv begynder at udfase cigaretter. Men for at det skal fungere, må myndigheder lovgive klogt for at fremme alternativerne. WHO kan spille en vigtig rolle ved at støtte skadereducering inden for tobakspolitik,” siger Derek Yach.
Forbud er en barriere
Men som situationen ser ud i dag, har WHO og mange andre organisationer en meget negativ holdning til e-cigaretter. Det påvirker lande over hele verden, især lavindkomstlande, hvor rygning er mest udbredt. Også forskellige former for forbud mod e-cigaretter i blandt andet Danmark, Holland, USA og Indien bliver en direkte barriere for udviklingen. Ifølge Derek Yach gavner dette kun cigaretsalget.
“Vi har brug for bedre strategier til at håndtere de skader, som cigaretter og giftige tobaksprodukter forårsager. Med en fælles strategi for skadereducering kan vi presse tobaksindustrien til at ændre retning. Det ville redde mange liv – men udviklingen går frustrerende langsomt,” siger han.
Snus og e-cigaretter vokser langsomt
Den virksomhed, der satser mest på skadereducering, når det gælder markedsføring og salg, er ikke overraskende svenske Swedish Match. Snussalg udgør næsten halvdelen af virksomhedens omsætning. Derefter følger Philip Morris International, hvor produkter med lavere risiko udgør 19 % af det samlede salg. British American Tobacco kommer på tredjepladsen med 5 %.
Tobacco Transformation Index bygger på 35 forskellige indikatorer fra virksomhederne, herunder budgetter for markedsføring, salg og forskning. Indekset opdateres hvert andet år.
Foundation for a Smoke-Free World er en organisation med målet om at skabe en røgfri verden inden for én generation. Organisationen blev grundlagt med støtte fra Philip Morris International i 2018, men fungerer og træffer beslutninger uafhængigt af sin bidragyder.