Det svenske netmedie Vejpkollen har krydset Øresund og lanceret en dansk udgave, Vapetjek. Her dækker man nyheder om damp og røgfrie nikotinprodukter – set fra brugernes perspektiv.
– Ligesom i Sverige, men i en helt anden kontekst. Målet er at skabe en stemme for dem, der rammes mest direkte af den danske debat og politik på området, siger chefredaktør Stefan Mathisson.
I Sverige har Vejpkollen udviklet sig til en relativt unik journalistisk platform for nyheder om e-cigaretter, snus, nikotinposer, skadesreduktion og den politiske kampplads, der omgiver det hele. Men det begyndte i det små – og helt personligt for grundlæggeren.
– Jeg har dampet i ti år og stoppede selv med at ryge ved hjælp af e-cigaretter. Før det røg jeg en pakke cigaretter om dagen siden jeg var 14, fortæller Stefan om sin vej ind i dampverdenen.
Han blev hurtigt optaget af de politiske og sundhedsmæssige diskussioner, der omgiver e-cigaretter og skadesreduktion. Særligt det faktum, at debatten ofte er præget af stærke holdninger og misinformation.
Journalist blev dampaktivist
Stefan har en baggrund som journalist og har arbejdet det meste af sit liv på en nyhedsredaktion – men passionen for damp trak ham i en ny retning.
– Jeg skiftede spor og tog job bag disken i en nyåbnet damp-butik. Jeg ville hjælpe folk til at stoppe med at ryge. Det føltes mere meningsfuldt end at skrive om noget, der ikke rørte mig personligt. Karriere var det måske ikke – i hvert fald ikke lige der og da, siger han med et grin.
Men snart fandt han en måde at forene journalistikken med dampinteressen: Først via en blog.
– Jeg stod i butikken og hjalp kunder med at lægge cigaretterne på hylden, og jeg begyndte samtidig at dykke ned i forskningen og politikken. Men i 2019 skete der noget: EVALI-skandalen i USA. Flere dødsfald blev koblet til damp – dog viste det sig senere, at det ikke handlede om almindelige e-væsker, men THC-væsker (cannabis) blandet med E-vitamin-acetat, som ikke kan indåndes sikkert. Det var ren misinformation, som hurtigt bredte sig.
Medierne ramte ved siden af
Den journalistiske dækning i Sverige – og mange andre steder – var ifølge Stefan stærkt mangelfuld.
– De færreste kunne skelne mellem regulerede nikotinprodukter og illegale THC-produkter. Resultatet var, at folk blev bange – mange kom ind i butikken og frygtede for deres liv, fordi de havde dampet.
Stefan brugte al sin fritid på at svare på spørgsmål i onlinefora og forklare forskningen bag. Til sidst blev det for meget – og han oprettede bloggen Vejpkollen for at samle viden ét sted. Den voksede hurtigt.
– Et halvt år senere var det mere en netavis. Jeg arbejdede stadig i vape-butikken, men skrev artikler næsten hver dag.
Fra blog til fuldtidsmedie
Gennembruddet kom, da han fik stipendium til en konference om skadesreduktion i Polen. Det blev starten på en halv stilling som redaktør – og senere fuldtid.
– Jeg begyndte også at få freelanceopgaver for foreninger og organisationer – alt fra kursusmateriale til høringssvar. Og pludselig drev jeg avis på fuld tid.
Vapetjek.dk – en dansk platform
Nu er turen kommet til Danmark, hvor Vapetjek.dk er gået i luften. Hjemmesiden publicerer dagligt indhold – noget oversat fra svensk, andet skrevet specifikt til det danske marked.
– Jeg har altid dækket hele Norden. At dampe er udbredt i Norge, Finland og Danmark – og politikken minder meget om den svenske. Det er typisk “de gode mod de onde”: industrien der vil sælge afhængighed, mod dem der vil beskytte børnene. Det efterlader intet rum til nuancer – og marginaliserer brugere, der i virkeligheden forsøger at reducere skader.
– Medierne spiller med og tillader, at rapporteringen styres af grupper, der fokuserer på unges brug, baseret på forholdsvis tynd forskning. Det er stærkt politiseret, siger Stefan.
Hvorfor Danmark?
– Danmark har altid haft en anden tilgang end Sverige. Ironisk nok kaldes Sverige ofte “forbudslandet” – men når det gælder damp, er det faktisk Danmark, der har flest forbud og restriktioner: smagsforbud, neutrale emballager og lignende. Det gør det til en anden spillebane.
– Damp-kulturen ligner dog den svenske: entusiastisk, butiksskabt og med mange stærke brugerstemmer. Og det er netop dem, vi gerne vil løfte frem. Hvordan er det at drive dampbutik i Danmark? Hvordan fungerer lovgivningen? Hvad sker der med nikotinposer, som i Danmark omtales som dødsensfarlige – men i Sverige er dagligvare?
Forskelle i kultur og tradition
Et af målene er også at dække de kulturelle forskelle. I Sverige har man længe haft alternativer som snus og nikotinposer. I Danmark har damp i højere grad været brugernes eneste mulighed for et røgfrit alternativ.
– Derfor bliver damp også en slags symbol på skadesreduktion. Nikotinposer er begyndt at dukke op i butikkerne, og det er vigtigt at belyse udviklingen fra brugernes side – noget de store medier sjældent gør. De fokuserer næsten udelukkende på børn og smag eller på aktivistisk forskning, siger Stefan.
Dansk navn – med hjælp fra AI
Navnet Vapetjek opstod nærmest ved en tilfældighed.
– “Vejpkollen” giver slet ingen mening på dansk. Jeg prøvede det værste man kan gøre: smed det i ChatGPT – og ud kom “Vapetjek”. Så spurgte jeg nogle danske dampere, om det gav mening, og de sagde “sådan cirka”. Det var godt nok for mig, griner Stefan.
Lokal forankring søges
Stefan håber snart at finde danske skribenter.
– Jeg har brugt år på at finde folk i Sverige, der kan skrive kvalificeret om det her – og det er ikke let. Så i Danmark er det første prioritet at finde lokale skribenter. Lige nu hjælper svenske freelancere til, og vi får oversat teksterne. Men det skal være dansk for danskere.
CHRISTIAN EGEFUR
FREELANCE SKRIBENT